
Detineti si Dvs un tablou de Alexandru Phoebus?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:

Alexandru Phoebus
Alexandru Phoebus s-a născut la București, pe 15 septembrie 1899. Urmează Liceul Dimitrie Cantemir, București. În 1918 a studiat pictura cu Arthur Verona, Jean Alexandru Steriadi și Cecilia Cuțescu Storck, la școala de Belle Arte, începând să fie activ în viața artistică din 1921. Participă la înființarea Academiei libere de pictură. Am mai studiat în Franța, în 1927 și 1928. În 1927 are prima expoziție personală în sala Mozart. A expus la Tinerimea Artistică, la Saloanele Oficiale, la Grupul Nostru și la expozițiile de stat.
În 1931, Phoebus a luat parte la formarea asociației „Grupul Nostru”, fiind membru al valului de artiști tineri, din care făceau parte Tache Papatriandafil, Margareta Sterian, Paul Miracovici, Aurel Kessler și alții. Muzeul Colecțiilor de Artă din București deține Colecția Alexandru Phoebus.
Alexandru Phoebus este unul dintre reprezentanții de frunte ai picturii expresioniste din România. Originile expresionismului său le aflăm în pictura lui Gromaire, Goerg și Masserel. Are un mod particular de a gândi plastic, de a vedea și picta. În operele sale apar figuri de muncitori, copii, personaje de cabaret, lăutari, figuri desprinse din viață, redate în planuri mari, solid construite, cu preocuparea vădită de a accentua, in spirit critic, diferite trăsături psihologice, morale și sociale. Astfel, expresionismul picturii sale are cu prioritate un caracter social, de profunde semnificații umane. O notă aparte merită peisajele sale realizate în tehnica guașei, viguros construite, intr-un limbaj laconic, în care predomină tonurile sumbre, având o gama larga a sensibilității liric-narative. Alexandru Phoebus a murit pe 6 noiembrie 1954 la București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007