Arthur Verona

tablou arthur verona

Detineti si Dvs un tablou de Arthur Verona?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp:

    +40 773 824 258    

Email: 

artaromaneasca@yahoo.com

tablou arthur verona

Arthur Verona (1868-1946)

Viata

Arthur Verona s-a născut pe 25 august 1868 la Brăila, dintr-o familie originară din Dalmația (Francesco Spiridon Verona și Amalia Lucovischi). A fost trimis de părinți la Viena pentru a îmbrățișa cariera militară. A ajuns ofițer de dragoni în armata austriacă. În 1894 se înscrie la Academia de Artă, în atelierul lui Uhde. În 1897 lucrează cu Hollosy la Baia Mare. Studiază și la Academia Julian cu Jean Paul Laureans. Expune la Paris.

Întors în țară, Arthur Verona expune la expoziția artiștilor în viață. Participă la constituirea societății Tinerime Artistică în 1902 și, ca fondator al ei, se bucură de succese. Compozițiile lui sunt lăudate. În 1902 organizează și prima expoziție personală. Nicolae Grigorescu își exprimă admirația pentru pictura lui. Lucrează intens peisaje din Moldova, Brăila, Herța. Face și desene. Impresionismul picturii lui Arthur Verona dobândește o notă particulară, lipsită de spontaneitate. Expune la Tinerimea Artistica, la Atena și Munchen. Este premiată la Salonul Oficial.

Opera

Se remarcă și ca portretist, fiind considerat egalul lui G. D. Mirea. Execută picturi murale: plafonul caselor Kalinderu și Cantacuzino. Pictează nuduri în spirit secesionist. Cu timpul, pictura lui Arthur Verona devine idilica. În timpul războiului rămâne în București, sub ocupația germană, ceea ce face ca opinia publică să îi fi ulterior defavorabilă. Organizează o academie liberă de pictură.

Odată cu ofensiva contra Tinerimii Artistice, Arthur Verona suferă multe critici. Ultima lui manifestare de prestigiu a fost în 1921, având o mare expoziție personală. Participă la Bienala de la Veneția. Continuă să fie numit în jurii, dar critică dură îl afectează și, în 1934, bolnav de reumatism, este amenințat cu paralizia. Multe dintre lucrările lui sunt distruse într-un incendiu, în 1937 (peste 100 de lucrări). A murit pe 26 martie 1946, suferind și uitat, la București.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou arthur verona
tablou arthur verona