Aurel Baesu – tablouri

tablou aurel baesu

Detineti si Dvs un tablou de Aurel Baesu?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258    

Email:  artaromaneasca@yahoo.com

tablou aurel baesu

Aurel Baesu (1896-1928)

Viata

Aurel Baesu s-a născut la 26 mai 1896 în fălticeni.
Mic de statură, extrem de vioi, a văzut lumina zilei într-o familie cu multe greutăți materiale. Era fiul unui modest funcționar de prefectură. Rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, s-a atașat de a doua mamă, Natalia Baesu, după recăsătorirea tatălui său.

În 1912 studiază la școala de arte frumoase din Iași. Întrerupe școala plecând pe front. Termină studiile în 1919, când organizează la București o expoziție personală cu Adam Bălțatu și Mihail Onofrei, după care pleacă în Italia, înscriindu-se la Institutul superior de Belle Arte din Roma. Rămâne în Roma până în 1922, perioadă în care organizează și o expoziție personală cu 76 de lucrări. În 1923 are ultima expoziție personală cu 76 de lucrări. A fost premiat la salonul oficial în 1924. A expus la salonul oficial, la sala Ileana în 1925, la tinerimea artistica în 1926.

Opera

În pânzele lui Aurel Baesu ritmurile cotidiene se desfășoară cu un sentiment generos al bucuriei. Lumea spirituală și peisagistică a lui Aurel Baesu este Moldova, redată intr-o atmosfera lirică. Pictura sa se integrează în pleiada postimpresionistilor moldoveni, dar cu un simț deosebit al acurateții cromatice. Aurel Baesu moare tânăr, în august 1928, la Piatra Neamț.

Fără îndoială, Baesu s-a stins prea de timpuriu pentru ca vreo concluzie să aibă pretenția de a fi definitivă în ceea ce-l privește. Începuturile creației sale demonstrează cât de puternică a fost influența esteticii grigoresciene, chiar și în anii primului război mondial.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou aurel baesu
tablou aurel baesu