Constantin Artachino

tablou constantin artachino

Detineti si Dvs un tablou de Constantin Artachino?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258       

Email: artaromaneasca@yahoo.com

tablou constantin artachino

Constantin Artachino (1870-1954)

 

Viata

Constantin Artachino s-a născut la 7 noiembrie 1870 la Giurgiu. Era fiul lui Domenico Artachino, originar din părțile mării marmara. Inițial, Constantin Artachino a urmat o școală de comerț, apoi școala de Belle Arte, în clasa pictorului Theodor Aman. A participat la înființarea cercului artistic, fiind ales secretar la propunerea sculptorului I. Georgescu. O bursă i-a dat prilejul să studieze la Paris, la Academia Julian. Își continuă studiile prin vizite în Italia, la Veneția și Milano, și în Anglia, la Londra. În Franța a lucrat și la Fontainebleau și barbizon, mărturie a pasiunii sale pentru peisaj.

În țară expune cu Ștefan Luchian și Nicolae Vermont cu care se împrietenește, la expoziția operelor artiștilor în viață. Are in anul 1896 o expoziție personală împreună cu Ștefan Luchian. Este alături de Luchian și Vermont la înființarea Expoziției artiștilor în viață și a societății Ileana. Participă ca fondator și la Gruparea tinerimea artistica. În 1905 participă la expoziția internațională de la Palatul de Cristal din Munchen, organizată de societatea artiștilor din Munchen. În 1909, prin concurs, este numit profesor la școala de arte frumoase din Iași. Primește in 1913 medalia clasa I la salonul oficial. După 1920 este numit profesor la școala de Belle arte din București până în 1935, când se pensionează. Deși continuă să lucreze, este aproape dat uitării.

Opera

Constantin artachino a avut o apariție semnificativă pe firmamentul artelor plastice. S-a bucurat de succes timp de aproape 40 de ani, între 1895 și 1930, având un rol precumpănitor în orientarea artistică spre peisaj și impresionism. Pornind ca pictor al naturii, în spiritul și sub influența școlii de la Fontainebleau, emul fidel al artei lui Nicolae Grigorescu, Constantin Artachino a dezvoltat gustul pentru peisaj, dar sub influența școlii și academismului munchenez se dedică și portretului, studiilor și compozițiilor serioase de atelier. Desenator asiduu, de talent, lucrează și pentru presă și, conform modei timpului, realizează numeroase portrete care s-au bucurat de succes. Constantin Artachino nu a fost însă consecvent unei singure maniere, cu precădere impresionismului. Influențat de simbolismul german și îndeosebi de Jugendstil, el se dedică și unor compoziții mitologice, cum este, de exemplu, “Biblis schimbată în izvor”. A murit la București, în 1954, la vârsta de 84 de ani.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou constantin artachino
tablou constantin artachino