Detineti si Dvs un tablou de Corneliu Baba?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Corneliu Baba (1907-2000)
Viata
Corneliu Baba (1907, Craiova – 2000, Bucuresti) s-a născut la Craiova la 3 ianuarie 1907. Fiu al pictorului Gheorghe Baba. Începe studiile la Facultatea de Litere și Filozofie, în 1925, apoi urmează Academia de arte frumoase la București și la Iași cu pictorul Nicolae Tonitza, pe care o absolvă în 1930. În 1941 este numit asistent universitar la catedra de arte frumoase la Iași și din 1941 este numit director al Pinacotecii din Iași. Din motive politice este destituit și vine în București. Se remarcă în expoziția din 1948. Primește titlul de artist al poporului în 1962. Are expoziții personale în București, Belgia, Germania, SUA, URSS. În 1963 este ales membru de onoare al Academiei de artă din URSS, al Academiei române și al Academiei din Berlin (Est). Este numit profesor emerit. Continuă să expună și are expoziții personale ample în 1976 și 1997.
Opera
Corneliu Baba este un pictor autentic ai țărănimii, adept al unei viziuni realiste și dramatice, dezvăluind trăsăturile psihologice. Autor de portrete și compoziții ample. Are un desen expresiv. Nimic nu este excesiv sau insuficient gândit, intens elaborat. Realitatea prezentă și palpabilă este suportul principal al creației lui Corneliu Baba. S-a bucurat de succese și aprecieri unanime. A atacat și peisajul, pornind cu cele din Veneția, unde speculează efectele luminii. Corneliu Baba este un desenator de excepție. A realizat și multe ilustrații la operele lui Ion Luca Caragiale, George Călinescu, Mihail Sadoveanu. A murit la București în anul 2000.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007