Eustatiu Stoenescu

tablou eustatiu stoenescu

Detineti si Dvs un tablou de Eustatiu Stoenescu?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp:

    +40 773 824 258    

Email: 

artaromaneasca@yahoo.com

tablou Eustatiu Stoenescu

Eustatiu Stoenescu

Studiile

Eustațiu Stoenescu s-a născut la Craiova pe 14 mai 1884, ca fiu al unui mare moșier din Oltenia. A studiat la Paris, în 1900, la Academia Julian, cu Jean Paul Laureans, și la Scoala Națională de Arte Frumoase cu Bouguereau. La Paris si-a făcut un renume de portretist. A fost prieten cu Nicolae Titulescu, locuind la pensiunea doamnei Titulescu. La Paris a fost elevul lui Jean Paul Laureans până în 1911. Paralel se înscrie la Scoala Națională de Arte Frumoase din Paris.

Activitatea expozitionala

Debutul îl are la Paris la Salonul Oficial “Societe Francaise” și apoi la Craiova la expoziția societății artistice “Theodor Aman” în 1905. Anul următor expune din nou la Paris și la Tinerimea Artistica, la expoziția jubiliara, când primește Medalia de Aur. La Paris expune regulat, obținând mențiunea de onoare și medalia de argint. Continuă să expună și la Salonul Oficial și la Tinerimea Artistica, când obține medalia clasa I. Participa și la Salonul de Toamnă. Prima expoziție personală o are la Paris la galeria Bernheim Jeune în 1921. Continuă să expună la Paris, București și Craiova.

Participa la Bienala de la Veneția. Expune la Pittsburgh, SUA. Este numit președinte de onoare al Cercului Artistic Oltean în 1926. Are o noua expoziție personală la Paris la galeria Charpentier, apoi la București la sala Ileana. Are noi expoziții personale în SUA la New York, Chicago, San Francisco. Va fi numit profesor de pictură la Academia de Arte Frumoase din București. Primește, la Paris, Grand Prix. Este numit rector al Academiei de Arte Frumoase din București în 1941 și obține Premiul național de pictură în 1942. În timpul războiului a fost prizonier, dar a reușit să fugă și să se refugieze în Danemarca. În 1946 pleacă în Franța și apoi în SUA.

Opera lui Eustatiu Stoenescu

Eustațiu Stoenescu s-a impus printr-o manieră personală a picturii, printr-o mare virtuozitate a surprinderii esențialului. A fost unul dintre cei mai străluciți interpreți ai figurii umane. Are asemănări cu pictorii americani Whistler și Sargent, prin poza figurilor, armoniile reduse, o preferință pentru tonurile sumbre. De asemenea s-a remarcat prin tablouri cu flori, naturi statice, peisaje. Eustațiu Stoenescu a murit în 1957 în SUA.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou Eustatiu Stoenescu
tablou Eustatiu Stoenescu