Detineti si Dvs un tablou de G D Mirea?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
G D Mirea (1852-1934)
G D Mirea s-a născut pe 16 aprilie 1852 la Câmpulung Muscel, ca cel de-al doilea din cei 12 copii ai protopopului Dimitrie Ionescu Mirea . A urmat în București colegiul Sfântul Sava. Inițial a vrut să facă medicină. A urmat Academia de Arte Frumoase cu pictorul Theodor Aman, căruia avea să îi ia locul ca director în 1898, și rămânând director până în 1924. A luat simultan lecții si cu medicul Carol Davila.
La recomandarea doctorului Carol Davila, George Demetrescu Mirea a participat la Războiul de Independență (1877-1878), ca pictor atașat Cartierului General al armatei, alături de Nicolae Grigorescu, Carol Popp de Szathmary și Sava Henția.
În 1878 a primit o bursă pentru studii la Paris unde rămâne șase ani. A fost elevul lui Ingres, al lui H. Lehmann și Carolus Duran. S-a format în spiritul neoclasicismului, al portretului veridic și al picturii istorice. A fost portretistul protipendadei bucureștene, devenind celebru prin portretul contesei de Chevremont.
Un succes deosebit i-au adus lui George Demetrescu Mirea compozițiile istorice ” Mihai Viteazul privind capul lui Andrei Bathory” 1882 și “Varful cu dor”, o compoziție de 30 metri pătrați din 1884. A zugrăvit catedrala din Constanța, inovând în spiritul picturii bizantine, în 1885. A pictat de asemenea Casa Vernescu. În 1924 primește Premiul Național. A fost membru fondator al societății Tinerimea Artistica. G D Mirea a însemnat prelungirea neoclasicismului, în cultul veridicității picturii și desenului. Arta sa se situează între Aman și Grigorescu. G D Mirea a murit pe 16 decembrie 1934.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007