Detineti si Dvs un tablou de Henri Catargi?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258
Email:
Henri Catargi (1894-1976)
Henri Catargi s-a născut la 6 decembrie 1894, la București. Inițial studiază arhitectura, pe care o abandonează, formând dreptul la Paris în 1919, apoi pictura la Academia Julian și Academia Ranson. Învață apoi cu Maurice Denis, Bonnard, Vuillard, Serusier și Bissiere. A fost influențat și de Andre Lhote și de Marcel Gromaire. Tot la Paris l-a cunoscut și pe Theodor Pallady, care a avut o mare influență asupra creației sale. Participă la Salon des Tuilleries. Debutează în 1922 cu o expoziție personală la Paris și apoi la București, în 1924, la Salonul Oficial. În 1925 expune din nou la Paris. A participat la expozițiile: Arta Română, Contimporanul, Grupul plastic, Cercul Artistic, Arta, iar după 1946 la anualele de stat, saloanele de grafică și Bienala de la Veneția (1958). A fost distins cu titlurile de “Maestru emerit al artei” în 1962 și “Artist al poporului” în 1964.
Henri Catargi a fost un excelent desenator și acuarelist. Ca pictor a sintetizat culoarea, in forme clare, expresive, judicios echilibrate.
Arta lui Catargi a evoluat într-un mod destul de puțin obișnuit, lucrările din prima perioadă de creație au fost lucrări care țin mai mult de avangardă decât de modernism. Spre sfârșitul vieții, împins de nevoile materiale, a început să picteze în manieră realistăpersonaje în costume naționale, cu broboade, bibliotecare, reușind să se adapteze într-un mod superior tuturor condițiilor impuse de ideologie. Henri Catargi a murit în octombrie 1976, la București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007