Ignat Bednarik

tablou ignat bednarik

Detineti si Dvs un tablou de Ignat Bednarik?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258         

Email: 

artaromaneasca@yahoo.com

tablou ignat bednarik

Ignat Bednarik (1882-1963)

 

Viata

Ignat Bednarik s-a născut la Orșova pe 8 martie 1882. Între 1898 și 1900 studiază la școala națională de arte frumoase din București, iar între 1904 și 1906 la Viena. În 1909 urmează la Munchen cursurile școlii Regale de Artă Decorativă. În 1913 expune la asociația artistică, apoi la expoziția artiștilor în viață în 1914. Ignat Bednarik participă la înființarea cercului idealist în 1915. Prima expoziție de acuarele o deschide la București la Ateneul Român. Participă la tinerimea artistica. În 1919 organizează două expoziții personale la salonul Arta. În 1920 participă la Galeria Feidstein, în 1922 la Maison d’art, la căminul artei în 1924, la sala Mozart în 1927 și la Art Center din New York în 1928. 1938 este anul in care își pierde vederea.

Opera

Adept în tinerețe al simbolismului, Ignat Bednarik este un autor de metafore sociale, bun desenator, comentator al istoriei și interpret al vieții cotidiene.

Ignat Bednarik a dat expresie unei problematici filosofice, atât prin compozițiile sale sociale sau simbolice, cât și prin simbolismul portretelor sau al florilor care redau întotdeauna o stare de spirit. În privința tematicii sociale, el a creat printre primii în arta noastră plastică figura proletarului în compoziția 1917.

Omul a fost centrul preocupărilor sale și acest lucru l-a redat sub diferite forme în opera sa acuarelistică. Mai ales acest aspect al redării figurii umane în mișcare sau din cele mai variate unghiuri de vedere, sub haina insolită a acuarelei, era cu deosebire nou în arta noastră. La asta de adaugă cultivarea acuarelei pure în genuri mai deosebite acesteia, ca de pildă portretul sau compoziția cu substrat filosofic și social.

Are, de asemenea, peisaje și compoziții. A lucrat îndeosebi în acuarelă și pastel. Are lucrări decorative în cizelura și coreoplastie. Ignat Bednarik a făcut și proiecte de arhitectură și ornamente. A fost remarcat de Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Petre Comarnescu. A murit pe data de 11 martie 1963 la București.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou ignat bednarik
tablou ignat bednarik