Detineti si Dvs un tablou de Iosif Iser?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Iosif Iser (1881-1958)
Studiile
Iosif Iser s-a născut pe 21 mai 1881 la București. Au urmat liceul ” Petru și Pavel” din Ploiești. S-a stabilit cu familia la Ploiești. Pleacă la Munchen (1894- 1904) pentru a studia arhitectura. Renunță, preferând pictura și desenul. Învață la Academia Regală și în particular cu Anton Azbe. La Academie studiază cu Nikolaus Gysis, Johannes Herterich și Karl Marr. Publică desene la “Simplizissimus” și “Jugend” (1903- 1904). Revine la Ploiești în 1904, unde deschide o expoziție cu 85 de lucrări, multe fiind copii după pictori celebri. Se transferă la București lucrând la “Furnica”, “Adevărul”, “Belgia Orientului”. Cele mai multe desene au un caracter politic.
Activitatea expozitionala
Prima expoziție personală o a are la Pasajul Român cu 15 caricaturi. Participă la Tinerimea Artistica. A doua expoziție personală o deschide la Ateneul Român în 1907. Pleacă la Paris pentru a frecventa Academia liberă Ranson. Are contacte cu gruparea Nabis. Publică desene în “Le Temoin” și “La Rire”. Iser ia contact și cu mișcarea de avangardă. Trimite desene în București la Tinerimea Artistica. Revine în țară în 1909 și organizează o expoziție colectivă cu Derain, Forain, Galanis, la Ateneul Român. Iser are 103 desene. Este prima manifestare fovista în București. Itinereaza expoziția și la Brăila.
Se duce să lucreze Dobrogea, apoi în Turcia la Istanbul. Se stabilește în București. Face ilustrații în “Viata socială”, “Facla”, “Flacără”, “Rampa”. Continuă să expună la Tinerimea Artistica. Devine membru al Grupului Nostru, alaturi de Stefan Dimitrescu, Gheorghe Ionescu Sin, Alexandru Phoebus, Tache Papatriandafil, Margareta Sterian, unde face și critică de artă. Publică un volum de portrete, 50 de figuri, în 1913. Participă la război. Deschide o nouă expoziție cu 216 lucrări care o aduce apoi la Iași. Pleacă la Paris și în Italia. Îl întâlnește pe Brâncuși. Lucrează în Dobrogea. O nouă expoziție personală în 1916. Este mobilizat la Iași. Participă la expozițiile Arta Română ca membru fondator. Din nou în Turcia și o nouă expoziție în sala Mozart. Lucrează la Balcic.
Perioada maturitatii
Din 1921 se stabilește la Paris. Continuă să trimită lucrări în țară. Lucrează cu Othon Friesz și expune la Salon d’Automne. Revine în țară cu o nouă expoziție la sala Mozart în 1923. Are prima expoziție în Franța cu 40 de lucrări. Revine în București cu o nouă expoziție la sala Ileana în 1925. Expune la Salon des Tuilleries, la Berlin, la galeria Bernheim din Paris. Expune 140 de lucrări la Cartea Româneasca.
Se reîntoarce în Franța. Are mai multe expoziții aici și în țară. Participă la Expoziția internațională de la Barcelona. Lucrează in Spania. Expune la Haga, Amsterdam și Bruxelles. Din nou la Paris, la Anvers, Bruxelles și la Dalles in București. Membru fondator al Asociației Arta. Primește Grand Prix. În timpul războiului este exclus din viața artistică. Se refugiază într-un sat din Argeș. Are o expoziție personală la New York. Revine în țară. Are premiul de stat și titlul de “Artist al poporului”.
Opera lui Iosif Iser
Ca pictor, Iosif Iser aparține artei postimpresioniste, cu unele inclinații spre fovism. Ca grafician și caricaturist, aparține expresionismului. S-a complicat în diverse conflicte sociale. Desenele sale sunt adevărate cronici. Are un desen virulent. În portrete a realizat o serie de tipuri sociale. A strălucit cu pictura din Spania și cu odaliscele sale. Iosif Iser a murit subit din cauza unei insuficiențe cardiace la 15 aprilie 1958.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007