Detineti si Dvs un tablou de Jean Cheller?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258
Email: artaromaneasca@yahoo.com
Jean Cheller (1911-1952)
Jean Cheller este un caz emblematic pentru categoria artiștilor a căror operă permite o reconsiderare într-o categorie mult deasupra celei în care au profesat. El e totodată și pictorul care pare să fi avut împotrivă totul: originea, contextul social, estetica unui timp. A fost autodidact, format în relație cu atelierul lui Gheorghe Petrașcu, a cărui influență nu ne mai apare astăzi la fel de evidentă ca înainte de război. Ucenicia în atelierul lui Petrașcu a atras asupra sa unele suspiciuni încă greu de combătut că fi realizat falsuri după operele maestrului său. Faptul însă a denaturat până la a se spune că a fost închis de trei ori din această cauză.
Jean Cheller a impus în pictura românească un tip de peisaj urban dominat de un puternic simțământ de alienare. El n-a pictat vederi din orașe, ci o stare de spirit, în care melancolia trece frecvent în pesimism de însingurat. Prețuirea, pe care i-o arată în prezent noii colecționari, e de bun augur și pentru alți ” pictori români uitați”.
Creația lui Jean Cheller, dar și percepția asupra ei, a fost influențată nu doar de scurtă sa viață, ci și de climatul politic potrivnic artei sale. In perioada interbelică și în special după 1930 cariera lui Jean Cheller a funcționat în parametri normali. După 1947 insa numele acestuia a fost marginalizat treptat, rămânând ani de-a rândul în obscuritate. “Indexarea” comunista nu poate elimina însă calitatea creației lui Jean Cheller, peisajul fiind subiectul cel mai reprezentativ al operei sale.
Coleg şi prieten bun cu Corneliu Baba, Apostol Mănciulescu, dar mai ales cu Alexandru Ciucurencu, Cheller ocupă un loc important în peisajul picturii româneşti interbelice.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007