Detineti si Dvs un tablou de Margareta Sterian?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Margareta Sterian
Margareta Sterian s-a născut la Buzău pe 16 martie 1897. A urmat Liceul Evanghelic din București, având profesori pe Ioan Slavici și Richard Canisius. Între 1926 și 1929 urmează la Paris studii de pictură, la Academia Ranson, cu Bissiere și Amedee de la Peteliere, și cursuri de istoria artei. Organizează prima sa expoziție personală la sala Mozart, când i se acordă și premiul Ministerului Artelor. Din 1930 expune aproape permanent la saloanele oficiale de pictură și sculptură și la cele de grafică. Alături de arhitectul Marcel Iancu lucrează frescă și ceramică. Călătorește în Anglia, Austria, Danemarca, Franța, Norvegia și Suedia pentru documentare artistică. Merge și în SUA. Expune în cadrul Asociației Criterion.
Din anul 1932 activitatea sa ia o turnură nouă prin participarea la expoziția de pictură “Arta Noua” cu Milița Petrașcu, Lucia Demetriade Bălacescu, Marcel Iancu și M H Maxy. Margareta Sterian devine membră a avangardei. Participa la o expoziție internațională la Varșovia. În 1935 participă la a treia expoziție a “Contimporanului” , în sala Mozart și la a 4-a sa expoziție în 1936. Organizează o expoziție personală în propriul atelier în anul 1938. Participă la Salonul de toamnă și la Salonul de pictură și sculptură în 1940. Este obligată să expună și să semneze sub pseudonim intre 1941 și 1944. Începe să fie preocupată să traducă piesă de teatru (Electra) și să scrie poezii. A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare.
Opera
Personalitatea și activitatea complexă, multiplă, a Margaretei Sterian, ca pictor, prozator, poet, traducător, desenator, scenograf, decorator și ceramist, exemplifică figura reprezentativă și revelatoare, de excepție, a femeii artist al secolului al 20-lea. Activitatea artistei a fost strâns legată atât de grupurile feminine, cât mai ales de gruparea de avangardă de la cercul și revista “Contimporanul”, alături de artiști ca Marcel Iancu, Victor Brauner, Corneliu Michăilescu, Milița Petrașcu, M H Maxy, Henri Catargi s.a.
Totodată Margareta Sterian s-a integrat unitar și unui cerc de intelectuali din care făceau parte scriitorii Eugen Ionescu, Dan Botta, Victor Eftimiu, Benjamin Fundoianu, Camil Petrescu, Nae Ionescu, care au admirat-o și au stimulat-o. Fantezia, viziunea artistică originală, spiritul de încântare și poezie, penetrația ideatică și în profunzime a relației om-univers și om-societate, îndrăzneala de a construi după bunul plac, liberă, neconstrânsă, dând frâu liber personalității sale, pot fi considerate primele coordonate ale creației sale. Pictura sa are o mare putere de evocare. Margareta Sterian a murit pe 12 septembrie 1992 la București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007