Micaela Eleutheriade

tablou Micaela Eleutheriade

Detineti si Dvs un tablou de Micaela Eleutheriade?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258    

Email: artaromaneasca@yahoo.com

Micaela Eleutheriade

Micaela Eleutheriade

Micaela Eleutheriade s-a născut pe 17 iunie 1930, la București. Descendentă, prin mama, din familia pictorului Gheorghe Tătărăscu. A absolvit artele plastice, la București, în 1924 cu Ipolit Strâmbu, Dimitrie Serafim. A studiat la Paris între 1924 și 1927, la Academia Ranson, cu Rogere Bissiere, și în Italia.

Opera

A debutat în 1926, la Paris, la Salon des Independants și la Salonul Oficial din București. A făcut parte din grupările Criterion (1933),Grupul Nostru (1932-1936) și Femeile Pictore. A participat la saloanele oficiale, la expozițiile anuale de stat și la numeroase expoziții organizate în străinătate. A avut numeroase expoziții personale, la Ateneu, Dalles, Muzeul de Artă etc. A expus împreună cu Margareta Sterian, Lucia Dem Balacescu și Milița Petrașcu. Micaela Eleutheriade a semnat pictură, acuarelă și desen în spiritul picturii lui Duffy, picturi lirice, delicate, cu o mare putere de evocare și un farmec intim. A fost consecventă stilului ei, folosind o pensulație ușoară, lejeră, în imagini realiste dar cu efecte poetice. Înainte de a muri și-a donat majoritatea lucrurilor Muzeului Național de Artă. Micaela Eleutheriade a murit în 1982, la București.

Aprecieri critice

Dan Grigorescu – De o mereu tânără expansivitate și exuberanța, chibzuind, în același timp, asupra dreptei măsuri, a echilibrului desăvârșit, Micaela Eleutheriade se înscrie pe deplin artei românesti. O tradiție pe care și-o însușește cu naturalețe, prin temperament, prin apartenența la un spirit ce s-a ivit pe aceste pămînturi și s-a rostit întotdeauna prin opere ce sintetizează nazuința spre marea frumusețe, întotdeauna simplă și limpede”.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007