Nicolae Darascu

tablou nicolae darascu

Detineti si Dvs un tablou de Nicolae Darascu?

Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.

Telefon / WhatsApp: +40 773 824 258     

Email:  artaromaneasca@yahoo.com

tablou nicolae darascu

Nicolae Darascu (1883-1959)

Studii

Nicolae Darascu s-a născut la 18 februarie 1883 la Giurgiu. După terminarea gimnaziului la Giurgiu, s-a înscris la școala de arte frumoase din București, studiind cu pictorii G. D. Mirea si Ipolit Strâmbu. După absolvire, pleacă la Paris și studiază la Academia Julian cu Jean Paul Laureans. În Franța pictează la Saint Tropez, de al cărui peisaj va rămâne continuu legat. La Paris, Brâncuși îi sculptează bustul.

Activitate expozitionala

Revine în țară și organizează o expoziție personală la Ateneu în 1911 și începe să expună la Tinerimea Artistica. După expoziții, întreprinde o călătorie în Franța, pe coasta Mediteranei. Întors în țară are o nouă expoziție personală la Ateneu în 1913. Se duce din nou în Franța și în Italia, unde este atras de Veneția. În 1914 Nicolae Darascu expune cu pictorul Ștefan Luchian în sala Exarcu. Pleacă apoi la Saint Tropez și Veneția. Participă la expoziția artiștilor în viață în 1915.

Pictează în Deltă și apoi din nou la Veneția și Chioggia. Este mobilizat în armată și va expune cu artiștii mobilizați la Iași în 1917 și la expozițiile societății Arta Română. La București Nicolae Darascu va deschide o expoziție personală în sala Mozart in 1924, după care pleacă iarăși în Italia, atras de peisajele din Veneția și Chioggia.

La întoarcere realizează pentru public o expoziție în atelier, în 1927, pe care o repetă în 1928. Va fi invitat să expună la o expoziție de artă românească modernă organizată la Haga, Amsterdam și Bruxelles în 1930. Călătorește în Anglia în 1932, la Veneția 1933 și la întoarcere va picta la Balcic. Este numit profesor la Academia de arte frumoase din București.

În 1944, din cauza unui bombardament, lui Nicolae Darascu ii este distrus atelierul și pierde toate lucrările aflate aici ca și lucrările aflate în colecția lui Victor Eftimiu. I se decernează premiul național pentru activitatea sa artistică. Expune la Sozopol în Bulgaria în 1946 și la București în 1947. Va participa și la expozițiile anuale de stat și la cele interregionale. Postume în 1966, Muzeul Național de Artă va organiza o amplă expoziție retrospectivă.

Opera

Pictorul Nicolae Dărăscu este artistul reprezentativ al picturi impresioniste în România. A pictat numai acele locuri în care lumina se revarsă generoasa asupra peisajului. A fost atras de țărmurile mărilor, de porturile dunărene, de canalele venețiene. Așa apare imagini din Veneția, Chioggia, Saint Tropez, Tulcea, Oltenița, Mangalia, Balcic, Turtucaia, Sozopol, imagini metamorfozate în armonii de culori și vibrații intense de lumină. S-a apropiat, firesc, de impresionism, de unde și persistența acelorași subiecte, ca și extazul, poezia, abandonarea panteistă în mijlocul naturii și suveranitatea luminii.

Ca maestru al picturii peisagiste, Nicolae Dărăscu are o latură personală, un drum individual și original și deseori, îndepărtându-se de impresionism, accentuează intenționat valoarea unei culori, apropiindu-se de fovism. Unele tablouri i-au fost asemănate cu pictura lui Claude Monet. Pictura sa este autonomă, nu seamănă cu a altor pictori impresionisti. Arta sa este mai profundă. Uneori ii imprima și unele accente sociale, atunci îndeosebi când va reda pitorescul vieții urbane. Artistul posedă un fin spirit de observație în surprinderea psihologiei umane.

Pictura sa este autonomă, nu seamănă cu a altor pictori impresionisti. Arta sa este mai profundă. Uneori ii imprima și unele accente sociale, atunci îndeosebi când va reda pitorescul vieții urbane. Artistul posedă un fin spirit de observație în surprinderea psihologiei umane.

Perioadele de creatie in opera lui Nicolae Darascu

În creația lui Nicolae Dărăscu există trei perioade mai importante. Prima, între 1908 și 1920, când pictează în Franța și Italia, și în România. Pe lângă uleiuri el folosește și acuarela. Această perioadă este aproape de stilul neo impresionist și de pointilism, prin divizarea tușelor de pictură.

A doua perioadă cuprinde picturile între anii 1920 și 1944, ani de maturitate. El realizează o pictură dominată de intelectualism, de voința de a construi formele și volumele prin culoare, de a da mai multă atenție materialității obiectelor, chiar și apei. În această a doua perioadă se disting peisajele realizate la Veneția și Chioggia.

Perioada 3 a cuprinde anii între 1944 și 1959, în care,si în contextul epocii, este preocupat de peisajele din România, de acelea realizate în Argeș, căutând sa construiască și să le imprime un stil de monumentalitate. În această perioadă finală, creația sa apare lucidă, calmă și manifestă o siguranță în tehnica picturala.

Nicolae Dărăscu rămâne în pictură un artist complex, original, care a căutat în natură autenticitatea, expresia picturala, un artist al culorii și luminii. A murit la 4 august 1959 la București.

Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007

tablou nicolae darascu
tablou nicolae darascu