Detineti si Dvs un tablou de Nicolae Vermont?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Nicolae Vermont (1866-1932)
Viata
Sa născut la 10 octombrie 1866 în Bacău. Tatăl său, Iosif Vermont, fusese profesor de limbi străine la moinești, apoi profesor de limba română la Ploiești. S-au stabilit la București in 1879. În 1886 a absolvit școala de arte frumoase din București, fiind coleg cu Ștefan Luchian, Dimitrie Serafim, Constantin Aricescu, Frederic Storck. În 1887 pleacă la studii la Academia de arte frumoase din Munchen, devenind adept al picturii realiste cu caracter social. La Munchen studiază opt ani, cu dese reveniri în țară.
Participă la Cercul Artiștilor și la Expoziția artiștilor în viață. Se desprinde de atmosfera acestor expoziții și se alătură lui Luchian, Constantin Artachino, Ipolit Strambu si Kimon Loghi la organizarea Expoziției artiștilor independenți, la înființarea societății Ileana si la organizarea societății și a expoziției Tinerimea Artistica. Se ocupă și de pictarea unor biserici, în țară și în Bulgaria. O altă expoziție o organizează împreună cu Lucian în 1894 la rotonda Ateneului. Prima expoziție personală o are în 1896 la Ateneu. În 1900 participă la Expoziția Universală de la Paris. Este prezent în expozițiile Tinerimii Artistice și la Saloanele Oficiale. Are, an de an, expoziții personale. Călătorește în Germania, Franța, Olanda, Cehoslovacia.
Opera
Nicolae Vermont a fost atras, în afara scenelor sociale, de peisaje, în care a fost influențat de Nicolae Grigorescu, de flori și portrete de țigănci florărese. A dovedit o mare abilitate în pictură, în arta portretului și în arta monumentală. A suferit diverse influențe, de la neoclasicism la impresionism, fauvism. Arta sa este puțin melodramatică. O selecție însă cu tablourile sale cele mai bune ne arată artistul de clasă care ar fi putut fi într-un climat stimulator. A avut un desen corect, bine executat, o sensibilitate delicată și echilibrată. A fost un excelent gravor. Nicolae Vermont a murit la 16 noiembrie 1932, în București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007