Detineti si Dvs un tablou de Rodica Maniu Mutzner?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Rodica Maniu Mutzner (1890-1958)
Rodica Maniu Mutzner s-a născut în 1890, la București. E sora poetului Adrian Maniu. La 18 ani a plecat în Franța, după ce învăța se pictura la București, ca eleva a pictorului Nicolae Vermont. La Paris a studiat cu Lucien Simon, Charles Cottet și Rene Menard. A expus la Expoziția artiștilor independenți, iar la București la Tinerimea Artistica, la Saloanele Oficiale și la expozițiile anuale de stat. Prima expoziție personală a avut-o la București, la Ateneu, împreună cu pictorul Nicolae Vermont. În 1937 a primit medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris. Pentru preferința și persistența temelor sale viața satului a fost numită ” pictorița țăranilor”. Ca peisagista s-a inspirat din natura Balcicului și din călătoriile în Orient. A fost căsătorită cu pictorul Samuel Mutzner.
În lumea comerțului cu picturi a existat un scandal datorat faptului că Samuel Mützner, care avea o cotă mai ridicată, a semnat și tablouri făcute de soția sa, pictorița Rodica Maniu.
Rodica Maniu aparține unui romantism postimpresionist, preferând peisajul, scenele de muncă de la țară, redate pitoresc, cu obiectivitate, cu un simț al realismului și cu tendința spre idealizarea poetică. În peisaj a preferat și scenele marine ca și apusurile de soare la țară. Pictura sa are o eleganță a liniei și a tonurilor de culoare, o sensibilitate feminină de mare finețe. S-a remarcat și ca acuarelista. Rodica Maniu Mutzner a murit la București, pe 15 mai 1958.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007