Detineti si Dvs un tablou de Samuel Mutzner?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Samuel Mutzner (1886-1959)
Viata
Samuel Mutzner s-a născut la București în 1886. A studiat la Scoala de Arte Frumoase din București și la Academia de Arte Frumoase din Munchen cu K. Raupp, A. Azbe și Simon Hollosy. A continuat studiile în Franța, la Academia Julian, și cu Claude Monet. A lucrat un an în Alger și doi ani în Japonia, unde a organizat prima sa expoziție personală. A expus de două ori în SUA. A călătorit în Coreea, Italia, Grecia, Maroc, Venezuela. Între anii 1917- 1919 a stat în Venezuela, în insula Margareta, unde a lucrat în spiritul picturii impresioniste, redând îndeosebi aspecte din viața pescarilor venezueleni. 43 de tablouri au intrat în muzee și colecții particulare, având sa constituie, pentru pictura venezueleană, o deschidere spre arta modernă. Evenimentul a fost consemnat de Jose Rafael Pocterra în “El Universal” la 9 septembrie 1918. În 1963 Fundația Eugenio Mendoza i-a organizat o expoziție retrospectivă.
După întoarcerea în țară, în 1923, s-a căsătorit cu pictorița Rodica Maniu, sora poetului Adrian Maniu. După 1923, Mützner s-a aplecat asupra tematicii țărănești, probabil sub influența soției sale, pictorița Rodica Maniu, preocupată în mod special de problematica vieții în satul românesc. Cei doi au lucrat împreună la Șopârlița, un sat din Oltenia unde se afla reședința familiei Maniu și care a furnizat numeroase motive peisagistice pentru cuplul de artiști.
Opera
Preocuparea artistului a fost să facă o pictură pointilista și, în acest sens, poate fi considerat reprezentantul acestui gen în pictura română. Pe de altă parte, are numeroase peisaje în maniera lui Claude Monet. Caracteristicile sunt tușele mici și contrastul simultan al culorilor în genul picturii lui Signac. Samuel Mutzner a murit în 1959 la București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007