Detineti si Dvs un tablou de Sava Hentia?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Sava Hentia (1848-1904)
Sava Hentia s-a născut la Sebeșel, la 1 februarie 1848. A urmat Scoala de Belle Arte din București, cu Theodor Aman și Gheorghe Tătărăscu, pe care o absolvă în 1870. Obține o bursă de studii la Paris în 1870. Expune la salonul din Paris în 1873. În 1874 revine în țară. Obține o nouă bursă, la Paris, în 1875. Între 1877 și 1878 participă la Războiul pentru Independență, atașat pe lângă Cartierul General al Armatei, realizând numeroase opere (picturi, acuarele și desene) de mare autenticitate.
Amintind doar succint activitatea ce a urmat în perioada imediat următoare reîntoarcerii în țară, unde îmbină profesoratul cu pictura, stăruind asupra tematicii cu subiect istoric, mai ales după 1877- 1878, ne vom îndrepta către ultima parte a vieții, când în grila de interese manifestate de artist se înregistrează o mutație importantă, în care se identifică dragostea pentru subiectele de factură rurală. Acum își fac apariția în atelierul artistului, printre naturi moarte, flori și peisaje, scenele de gen:”Targul moșilor cu curiozitățile lui”, “Taranca ducând merinde la câmp”, “Balciu la Brebu”, o serie de opere ce ne conduc pe urmele unor artiști precum Szathmari, Trenk, Preziosi și Volkers.
Sava Hentia s-a afirmat ca un artist complex și multilateral, realizând compoziții, peisaje, naturi statice, portrete. La început a fost adeptul unei picturi academice și de gen, apoi se degajează treptat de influența acesteia, orientându-se spre o pictură impresionistă. Sava Hentia a murit la București, pe 21 februarie 1904.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007