Detineti si Dvs un tablou de Vasile Popescu?
Solicitati o evaluare gratuita, inclusiv pt o intreaga colectie sau mostenire! Cumparam tablouri similare cu plata imediata.
Telefon / WhatsApp:
Email:
Vasile Popescu (1894-1944)
Vasile Popescu s-a născut la București pe 1 ianuarie 1894. A studiat în București, la Belle Arte între 1912 și 1915, avandu-l ca profesor pe G.D. Mirea. Este coleg cu Sabin Popp și Lucian Grigorescu. Va studia și la Paris, unde a suferit influența picturii foviste, remarcându-se prin culori luminoase, cu predilecție spre arabesc și muzicalitatea acordurilor cromatice. Intre 1921 – 1923 lucrează in special peisaje la București și Balcic împreuna cu: Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu, Francisc Șirato. Prima expoziție personală o are în decembrie 1923 la Ateneul Român. În 1924 primește premiul Salonului Oficial și o bursă în străinătate. Participă la Tinerimea Artistica. Are expoziții personale în 1933, 1934 și 1939. In 1934 are o expoziție personală Sala Ileana, prefața catalogului fiind făcută de Francisc Șirato .
Reprezentant al unei direcții derivate din postimpresionism, Vasile Popescu găsește sursa plăcerii estetice în senzația imediată. Subiectul tablourilor ca în cazul multor artiști postimpresioniști, apartin experienței cotidiene pentru a sublinia prin intensitatea lirismului, depășirea convențiilor legate de subiectul literar. Reprezentând în acest fel tranșant problema a ceea ce reprezintă, se pot cita aici ciclurile de naturi moarte cu oglindă și variantele la Castel reflectat în apă, artistul se arată interesat să comunice impresiile sale într-un mesaj pur pictural. Arta sa are un pronunțat caracter intelectual. A pictat numeroase peisaje citadine, flori, naturi statice și interioare familiale. A avut predilecție pentru tonurile de culori reci, albastru închis și verde crud. A lucrat puțin și grafică. Vasile Popescu a murit pe 5 februarie 1944 la București.
Sursa: Mircea Deac, Tudor Octavian – “300 de pictori romani. Dictionar de pictura romaneasca moderna”, editie revazuta si adaugita, Fundatia Jean Louis Calderon, Editura Noi Media Print, 2007